Proiectare Si Peisagistica

Ce înseamnă proiectarea peisagistică?

Noțiunea de proiectare peisagistică face referire la un domeniu multidisciplinar, care îmbină urbanismul și arhitectura peisagistică cu designul de grădini; această îndeletnicire solicită simț estetic și cunoștințe solide de ecologie și horticultură, precum și de istorie a grădinilor, arte, arhitectură, design industrial, psihologia mediului și geologie.

Exact ca în cazul planurilor de arhitectură, un plan de proiectare peisagistică trebuie:

  • să se bazeze pe investigarea prealabilă a condițiilor (sociale, geologice, ecologice etc.) și să propună o intervenție creativă în spațiul dat;
  • să includă totalitatea instrucțiunilor specifice, de la compoziție, concept și aranjare, la dispoziții și recomandări privind lucrările de întreținere, pregătire a solului, îngrijire a plantelor ș.a.m.d.

Proiectul se realizeaza in format 2D si 3D pentru a vedea de la inceput cum va arata gradina dumneavoastra in momentul finalizarii lucrarilor. La realizarea proiectului se va tine cont de cerintele beneficiarului, factorii de mediu, dezvoltarea plantelor, coloritul acestora, precum si alti factori restrictivi. Odata cu proiectul se va prezenta si devizul estimativ.

Amenajarea spatiilor verzi presupune urmatoarele etape: - defrisarea vegetatiei existente si inlaturarea radacinilor si resturilor vegetale - decopertare sau adaugare de pamant vegetal la nivel - saparea si maruntirea mecanizata a terenului - executarea santurilor pentru sistemul de irigat, drenaj si iluminat - modelarea terenului (taluzuri, forme de relief) - montarea elementelor constructive(alpinarii, iazuri, alei, foisoare, pergole, grilaje etc) - plantarea - nivelarea manuala a terenului - gazonarea suprafetelor prin insamantare sau montaj de gazon rulou.